Freud Okumaya Giriş İçin Öneriler

 

 

Freud okumak için aslında üç yöntem var. Biri kronolojik olarak okumak, diğeri kavramsal okuma yapmak bir diğeri de Freud’u başkalarından okumak. Üçünün de artıları ve eksileri var. En temel okuma yöntemi olarak kronolojik okuma tercih edilir ancak bu çok uzun ve yorucu büyük bir yatırım isteyen bir yöntemdir. Sadece Freud’un okuması biraz riskli olabiliyor. Çünkü bir alfabe bilmeden ya da destekleyen bir kaynak olmadan Freud’un dünyasına girmenin yorucu doğası bazı kişileri uzaklaştırabiliyor. Bir çok arkadaşım bu başlangıçla kurama olan motivasyonunu kırdı çünkü sonuca ilerlemek yavaş ve yorucu bir süreç.

 

Üç tane kitap önereceğim. Koordineli bir şekilde okumanızı öneririm. Özellikle söyleyeceğim iki kitabı okurken “Freud’u Okumak” kitabını arka planda dayanak almanızı tavsiye edeceğim.
Freud Okumaları: . Raşit Tükel İstanbul Psikanaliz Derneğinin kurucu üyelerindendir kendisi. Bu kitapta Freudyen Psikanalizin önemli kavramlarının, kronolojik bir sıra içerisinde Freud’un makalelerinde izinini sürüyor. Örneğin Kaygı kuramının Freud’un eserlerinde nasıl bir gelişime uğradığı son halinin nasıl ve hangi makalede anlatıldığı gibi. Ayrıca Freud Sonrası, Klein, Hartman, Winnicott’un kuramlarına 101 niteliğinde değiniyor ve karikatürize de olsa bir şema oluşmasını sağlıyor.

Psikanaliz Temel Kavramlar: Raşit hocanın da sık sık alıntı yaptığı yabancı bir yazarın yazdığı kitap. Türkçe basımı bitmiş PDF sine ismine tıklayarak ulaşabilirsiniz ya da ikinci el sitelerinden (nadirkitap.com vs.) ulaşabilirsiniz. Raşit hocanın kitabına benzer bir yapısı var dili daha kolay ve giriş niteliğinde. Ayrıca ikinci bir göz olması için de öneriyorum. Freud okuyan kişi kadar Freud okuma sayısı vardır sonuçta. 

Freud’u Okumak:  Freud’un eserlerinin kronolojik olarak özetinin verildiği bir kitap. Freud’un makalesinin yazıldığı dönemde Freud’un yaşamı, makaleyi yazmaya iten çevresel ve düşünsel süreçler, makalenin geniş özeti ve o makalenin modern psikanalizi nasıl etkilediği anlatılmış. Güzel bir kaynak. Özellikle genel bir tema vermesi ve bu temaların önce ve sonra ile ilişkilendirilmesi çok güzel.

Psikanalize Giriş Dersleri: Freud’un yazdığı iki ciltlik bir kitap. Freud’un kendi ağzından sanki karşısında dinleyici varmış gibi konferans verdiği bir eser. Yeni bir kuramsal katkı yapmamasına rağmen, Psikanalizin Freud tarafından özetlenmesi önemli. Bu da bir okuma kaynağı ancak kronolojik gelişim bağlamından kopardığı için, yazıldığı yıla göre bir okuma sırasında okunmasını öneririm.

Benim önerim ilk iki kitapta bir kavramın izini sürerken, o kavram anlatılırken bahsi geçen (Bir çok atıfta bulunulan) Freud makalelerinden anıt eser niteliğinde olanları okumak daha sonra da Freud’u Okumak kitabı ile üzerinden geçmeniz.

Şimdi bir yöntem betimledim. Bunu devam ettirmeniz için Freud’un Kuramını hakkı ile olabildiğince ayrımlaştırmaya ve bölmeye ihtiyaç var. Bu noktada benim sunumumdan ve bahsi geçen kitaplardan yararlanabilirsiniz. Benim aklıma gelenler
1.Rüyalar: Burada çok yapılacak bir şey yok Düşlerin Yorumu önemli bir eser. İki cilt ancak Irma’nın Enjeksiyon’u bölümünden başlamak faydalı olabilir. Genel hattı ile Ruhsal determinzmin ve rüyaların nasıl işlediğine yönelik bir kavrayış kazandırıyor ayrıca rüyaları nasıl duymamız gerektiği ile ilgili.
2. Dürtü Kuramı: (Dürtü kuramı çok geniş bir şey ve içerisinde Cinsellik, Oedipus Kompleksi ve Gelişimsel dönemleri de alıyor.)
En Önemli makalelerine örnek: Cinsellik Üzerine Üç DenemeHaz İlkesinin Ötesinde, Oedipus Kompleksinin Çözümlenmesi, Narsizm Üzerine, Kadın Cinselliği, Aile Romantizmi, Fetişizm, Bekaret Tabusu, Cinsiyetler arasındaki anatomik farklılıkların bazı psişik sonuçları, Mazoşizm’in Ekonomik Sorunu  vb 
3. Metapsikoloji (Narsizm Üzerine, Metapsikoloji Makaleleri, Haz ilkesinin ötesinde, Ben ve id, Olumsuzlama )
4.Duygulanım ve Kaygı (Metapsikoloji Makaleleri, Ketlenme, Semptomlar ve Kaygı, Çocuklukta Bir Fobi Vakasının Analizi)
5. Yerleştirme Kuramı (Metapsikoloji Makaleleri, Ben ve Id)
6. Psikopatoloji ve Vaka Öyküleri : Psikanalitik teknik üzerine makaleler ve vaka öyküleri. Freud’un klinik tarafını ve uygulamad düşünce şeklini görmek için çok faydalı. 

7. Sosyoloji Üzerine Makaleler:Bu entelektüel bir ilgi olabilir aynı zamanda kuramın yapılsallığı gereği özellikle Benlik ve Benlik ideali üzerine gözlemler önemlidir. 

Freud Sonrası Okunması Gerekenler

M. Klein: Bazı Şizoid Mekanizmalar Üzerine Notlar, A Contribution to the Psychogenesis of Manic-Depressive States, Mourning and its Relation to Manic-Depressive States, The Importance of Symbol-Formation in the Development of the Ego, Haset Ve Şükran

Winnicott: The Theory of the Parent-Infant Relationship, Fear of Breakdown,Transitional Objects and Transitional Phenomena, The Capacity to be Alone , Primitive Emotional Development

Bion: Attack on Links

Bunlar çok temel kuramsal makaleler.

Psikanalitik Teknik üzerine;

Leowald On the Therapeutic Action of Psycho-Analysis

The Patient and the Analyst- The Basis of the Psychoanalytic Process ; Sandler  : Bu da temel bir kaynak Psikanalitik Pratiğin Kavramları (Direnç, Aktarım vb) üzerine çok güzel derleme bir eser.