Yerel Olanın Evrenselde Yankılanması: K-pop Hayranlığının Ergen Ruhsallığındaki İşlevi Üzerine Psikanalitik Bir Değerlendirme (Bildiri)

Yerel Olanın Evrenselde Yankılanması: K-pop Hayranlığının Ergen Ruhsallığındaki İşlevi Üzerine Psikanalitik Bir Değerlendirme

İbrahim DENİZ, Bilge EREN

 

 

K-pop müzik, görsellik, şarkı sözleri, dans ve modayı yaratıcı bir şekilde bir araya getiren, ulusal etkilerle karakterize edilen ancak globalleşerek uluslararası güçlü bir etkiye sahip bir kültür ürünüdür. Ergen ve genç yetişkinler arasında yoğun bir özdeşimsel bağ ile karakterize olan K-pop hayranlığı olgusuyla ilgili Türkiye’de yapılmış ilk psikolojik çalışma olma özelliğini taşıyan bu araştırmanın amacı, yerel bir kültürel ürünün, tüm dünyada ergen gruplar ile yoğun ve derin bir bağ oluşturmasına neden olan faktörleri psikanalitik kültür ve gelişim kuramları perspektifinde değerlendirerek, bu fenomenin ruhsal ve kültürel anlamının araştırılmasına katkıda bulunmaktır. Kpop grupları “idol” denilen kişilerden oluşmakta büyük medya şirketleri tarafından bir yaratım süreci sonrasında oluşturulmaktadır. Bu yaratım süreci, grup üyesi olacak kişilerde, deseksüelize edilmiş ve kadınsılaştırılmış mükemmel erkek imgesinin oluşturulmasını, yoğun üstbenliksel emirlerin cisimleştirilmesini ve ideal olarak kabul edilen özelliklerin bedene yoğun bir vurgu eşliğinde bütünleştirilmesini içermektedir.  K-pop sanatçı-hayran etkileşiminin en önemli özelliği ise sanatçı ile hayran arasındaki özdeşimsel bağların sürekli olarak desteklenmesini sağlayan hayran-sanatçı iç içeliğidir. Yaratılan bu imgenin ve kurulan bu özdeşimsel bağın ergenlik sürecindeki kişiler için ruhsal işlevi araştırılmıştır.

 

Ergenlik, bireyselleşme sürecinin tamamlanması sonrasında olgun benlik idealinin gelişimin gerçekleşmesi ile tamama erer. Ergenin, arkaik nesnelerinden ayrılma zorunluluğu, ona bu nesnelere yapılan yatırımların geri çekilmesi sonucu ortaya çıkan narsisistik ve eşcinsel libidoyu bütünleştirme ve bu arkaik nesnelerin koruyucu işlevlerinin yerine yenisini koyma görevini dayatır. Araştırma, Kpop grubu hayranı olan bir ergen ve bir genç yetişkine klinik ön görüşme ve projektif testler uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularında katılımcıların, ayrılma bireyselleşme sürecinde, nesneye bağlı kalma ve ondan ayrılma arasında çatışma yaşadıkları, yalnızlık hissi ve kırılgan kendilik algısı ile mücadele ettiklerini, biseksüeliteye dair çatışmalar yaşadıkları fark edilmiştir. Bu zorlukları güçlü bir benlik ideali vurgusu ve tümgüçlü düşlemlerle işlemeye çalıştıkları, K-pop idollerine duyulan hayranlığın, çocuksu olandan yetişkin olana geçişte, biseksüelite, benlik ideali ve ayrılma bireyselleşme alanında yaşanan zorlukların karşısında bir özdeşimsel bir geçiş nesnesi amacı ile kullanıldığı bulgulanmıştır. K-pop idollerinin idealizasyona ve özdeşime izin veren niteliksel yapısının bu çözüme olanak sağladığı ve ergenleri kendisine çektiği gözlemlenmiştir.

 

Anahtar Kelimeler: K-pop, idealizasyon,  benlik ideali

 

 

 

“The Resonance of the Local in the Universal”: A Psychoanalytic Evaluation on the Function of K-pop Fandom in Adolescent Psyche

İbrahim DENİZ, Bilge EREN

 

K-pop is a cultural product that creatively combines music, visuals, lyrics, dance, and fashion, it is characterized by national influences but has globalized to have a powerful international impact. This research, being the first psychological study conducted in Turkey on the phenomenon of K-pop fandom characterized by an intense identification bond among adolescents and young adults, aims to contribute to the exploration of the psychological and cultural significance of this phenomenon. It evaluates the factors that lead a local cultural product to form an intense and deep connection with adolescent groups worldwide, from the perspectives of psychoanalytic culture and developmental theories. K-pop groups are composed of individuals referred to as “idols,” who are formed through a creation process by large media companies. This creation process involves shaping the image of a desexualized and feminized perfect male in the potential group members, it embodies intense superego demands and integrates idealized traits with a strong emphasis on the body. The most important feature of K-pop artist-fan interaction is the artist-fan intimacy, which continuously supports the identificational bonds between the artist and the fans.

The psychological function of this created image and the established identificational bond for individuals in adolescence has been investigated.

 

Adolescence is completed with the development of a mature ego ideal after the individuation process is finalized. The adolescent’s need to separate from archaic objects imposes the task of integrating the narcissistic and homosexual libido that results from withdrawing investments in these objects. Also, it requires the adolescent to replace the protective functions of these archaic objects with new ones.  The research was conducted by applying clinical interviews and projective tests to an adolescent and a young adult who are fans of a K-pop group. The research findings revealed that participants experience conflicts between staying attached to and separating from objects during the separation-individuation process, struggle with feelings of loneliness and a fragile self-perception, and face conflicts related to bisexuality. It was observed that they attempt to cope with these challenges through a strong emphasis on self-ideal and omnipotent fantasies. The admiration for K-pop idols was found to serve as an identificatory transitional object in the face of difficulties experienced in the areas of bisexuality, self-ideal, and separation-individuation during the transition from childhood to adulthood.It was observed that the qualitative structure of K-pop idols, which allows for idealization and identification, facilitated this solution and attracted adolescents to them.

 

Keywords: K-pop, identification , ego-ideal